Следвайте ни в Бивши банкери, бивши заместник-министри, държавни чиновници, неуспели, но

...
Следвайте ни в Бивши банкери, бивши заместник-министри, държавни чиновници, неуспели, но
Коментари Харесай

Евроинфлуенсърите прекалиха – посегнаха и към валутния борд

Следвайте ни в 
Бивши банкери, някогашни заместник-министри, държавни служители, неуспели, само че свръхамбициозни политици. Такъв е профилът на искащите България час по-скоро да одобри еврото и спекулациите, с които непрекъснато облъчват публиката, към този момент оспорват стабилността на валутния ръб. 

Върхът доближи гостуването на пенсионирания банкер Левон Хампарцумян в Националната телевизия. В сряда той съобщи метафорично, че валутният ръб зависил от едно решение на Народното събрание от петък и в понеделник можело да го няма. 
„ И примерно икономистите на " Възраждане " приказват по какъв начин ние сме дребна лодка, която е вързана за огромния транспортен съд на еврото, само че в случай че огромният транспортен съд тръгне да потъва, тъй като еврото ще свърши и Европа ще се разпадне, ние можем да срежем въжето на лодката “, сподели пенсионер-банкерът, на което водещият незабавно отвърна с „ Ние няма ли да потънем по-бързо “, давайки с наивността си още поле за спекулациите на господин Хампарцумян. И той продължи:
„ Естествено, че ще потънем. Има хора, които желаят да ни извадят от Европейския съюз, от НАТО, от валутния ръб. Не знам в каква поредност. Не бих се включил към хората с тези хрумвания. Защо го вършат – съветски пари ли взимат, добросъвестно аблудени ли са? “

Тези думи на пенсионирания банкер – звезда Хампарцумян са скандални, тъй като внушават, че отвод от еврото или забавянето на приемането основават неустойчивост за валутния ръб. Внушават също, че съперниците на еврото са съперници на борда и евроатлантическата ориентировка на България като цяло, изпаднали в подвеждане, или подкупени с съветски пари. 
Всъщност е тъкмо противоположното. Именно най-големите съперници на валутния ръб желаят да приемем еврото, тъй като най-сетне още веднъж ще могат да девалвират задълженията си, ще има централна банка, която ще прави рефинансиращи интервенции и по този начин ще получат елементарен остъп до нови заеми, с които да си превъртят старите, когато бизнес плановете им не излязат. И банките, които са им отпуснали заемите, ще имат заемодател от последна инстанция – Българска народна банка (не ЕЦБ, а Българска народна банка. Защото точно в Българска народна банка ще се залагат новоприеманите обезпечения), който ще ги направи надалеч по-непредпазливи, склонни да поемат риск и да натрупат загуби. 
Вземете олигарсите от умнокрасивитета и ще видите, че през годините точно те са съжалявали, че не могат да девалвират задълженията си, да получат улеснено рефинансиране или да поевтинят износа си. Думите на Левон също така са и погрешни. Ако на следващия ден еврото се разпадне, валутният ръб мигновено ще се върже към нововъзстановената немска марка. По закон, ние и сега сме вързани към марката, само че за периода на битие на еврото, одобряваме курса, по който марката е сменена с евро. 
Думите на Хампарцумян щяха да са следващата безсрамна дивотия, изречена от банкера-знаменитост, който даже сътрудници не взимат насериозно. Те обаче идват в миг, когато по доста аргументи, в това число и поради страхове, насаждани от жълтопаветната десница, хората почват да се опасяват за спестяванията си. 
Ден преди банкерът звезда да спекулира с борда, същото стори и шефът на едно държавно дружество – икономист и учител в Стопанския факултет на СУ.  Човек, който не прочут с научна кариера, само че се радва на медиен интерес и е в челните редици на тези интензивности на факултета, които позволиха мозъците на младите да се полират в по този начин наречените „ Харвардски класове “. Не споделям името му индивида, тъй като не съм сигурен дали фейсбук постът му е обществен, само че поради въздействието и популярността му, другари зазвъняха да ме питат да се тормозят ли за спестяванията си в левове. А това значи, че евроинфлуенсърите са стигнали прекомерно надалеч в манипулирането на публичното мнение и искрено се заиграват с огъня.  
 
Отговорът, несъмнено, е не! Не би трябвало да се опасяват. Но не по аргументите, заради които шефът на държавното дружество изяснява – че бордът бил подсилен от Европейската централна банка, тъй като видиш ли имало суапово съглашение с нея. Онова, същото, което Българска народна банка подписа напролет на 2020 година под диктата на ГЕРБ, които го оповестиха още преди централната банка да е разискала въпроса. Но пък незабавно призна, че не може да пристъпи към практическото му задействане даже и да желае.
Същият икономист замълча, когато му обърнах внимание, че срокът на суаповото съглашение е изминал и от спекулацията му остават единствено графиката и текстът, които внушават, че видиш ли, бордът навлиза в нова несигурна фаза, тъй като валутните запаси не покривали сбора от пари в брой и влоговете в банките. Ако се беше образовал задоволително, същият икономист щеше да знае, че за стабилността на борда има значение само покритието с запаси на парите в брой. 
Та ето по това ще ги познаете. Хора с обучение, с публичен престиж, които са постигнали някакви позиции, само че през днешния ден употребяват постигнатото с цел да пробутват шарлатанизми под прикритието на остарялата си популярност или купите, с които са окичени. Те не употребяват причини, а клишета: „ Клубът на богатите “, „ Цивилизационен избор “, „ Задължение по контракт да приемем еврото “ (чудно за какво предишните 15 години в Европейски Съюз Западът не пристъпи към осъществяване на това задължение). „ Ние и в този момент сме в еврозоната, само че консумираме единствено негативите “. Не е по този начин. Защото нямаме обвързване да плащаме за непознати банкрути, което ще възникне откакто приемем еврото, поради присъединяване ни в Европейския стабилизационен механизъм. „ Лихвите ще паднат “ - да не би да има забогатели на заем?
За разлика от практиката на десните болшевики, които сформират „ срамни описи “ на евроскептиците и европротивниците – „ четирихилядници “, тук няма да изреждам всички инфлуенсъри на еврото. Просто предложих инструментариум, по който да се разграничават аргументацията от демагогията. На този декор признанието на Евгений Дайнов по какъв начин изяснява еврото на студентите си единствено буди страхове какво потомство се задава, в случай че всички са с акъла на хипито от Миндя. 
Като се замисля, надалеч по-добре са класическите инфлуенсъри. Те хвалят компании и продуктите им против пари, не претендират, че са специалисти. Просто готини хора, които осребряват приветливата си визия с изобретателни клипчета. Далеч по-опасни са политическите инфлуенсъри – някогашни величия, псевдоакадемици и сегашни катерачи, които си плюят на сурата с цел да се докарат пред някой. За пост, остарели обвързаности или за нова договорка. 
 

 
 
 
02 Фев 2023484302 Фев 2023318001 Фев 2023996931 Яну 2023437231 Яну 2023500528 Яну 20232680КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани22 Яну 2023342111 Яну 2023212728 Яну 2023262026 Яну 2023501
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР